sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Hellettä kerrankin, ja harmaahomettaMatala päivänlilja d'Oro on taas kauneimmillaan, että miten pidän siitä.
Ylemmässä kuvassa näkyy liljojen takana syysleimukkia, joihin harmaahome iskenyt kyntensä voimallisesti.

Kesälomaa on viikko takana ja kolme edessä ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Tein vähän kitkemis- ja muita ajankohtaisia töitä puutarhassa aamutuimaan ennen kuin aurinko alkoi oikein porottaa. Nyt on melkein pakko olla sisällä viileässä ja voi laittaa vaikka muutaman kuvan blogiin.

Nypin loput tulppaanin varret ylös maasta ja leikkasin kuihtuneet pionien kukat pois rumentamasta maita.

Harmaahometta on ollut useana vuonna leimukukissa ja ovat ne olleetkin kamalan näköisiä. Talvella kun etsin vitsaukseen torjuntaohjeita, löysin seuraavanlaisen vinkin:

1 litra vettä
2 dl ruokaöljyä
1 rkl astianpesuainetta

Astianpesuaine auttaa ilmeisesti vettä ja ruokaöljyä menemään sekaisin. Kokeilin tätä viikko sitten Matinmaan leimuihin ja koska näytti siltä, että konsti tepsii, niin suihkuttelin tänään loputkin leimukukat aineella.
Kerrankin luontoystävällinen ja edullinen torjuntatapa. Lehdistäkin tuli vielä kiiltävän vihreät. Ruokaöljy ilmeisesti tekee suojaavan kalvon lehdille ettei home pääse leviämään niihin. En sitten tiedä miten käsittely pitäisi uusia, mutta kokeilemassahan tässä ollaan ja katson miten homma etenee.

Nämä yläkuvassa olevat syysleimut saivat käsittelyn vasta tänään ja tuskin hoito enää saastuneisiin lehtiin auttaa, mutta jospa uusiin sitten.


2 kommenttia:

  1. Kiitos torjunta-ainereseptistä, jos tulee tarvetta sellaisesta! Näin me "hurahtaneet" vietämme sunnuntaiaamumme puutarhatöissä, minäkin oli aamupäivän niittämässä heinää pois uusien kukkapenkkien tieltä. Täytynee hiljentää tahtia nyt lopuksi päivää, tuntuu siltä.

    VastaaPoista
  2. Ihania päivänliljoja. Teidän suunnalla oli totisesti kuuma kun tänään käytiin Somerniemellä autonkin mittari näytti 34,5C - huh huh - ei auta juuri kuin bloggailla tai lillua järviveden viilennettävänä näillä helteillä. Otan yhteyttä ;) taimiasioissa jahka kelit viilenevät. Lokoisaa hellepäivää

    VastaaPoista