keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Neilikka levittäytyy


Tämä hienohelma tekee mitä itse haluaa ja milloin haluaa. Liljanmaan reunassa on vuosikausia asustanut neilikkapehko. Olen sitä tutkinut joskus aikomuksena jakaa se, mutta vaikka pehko on ollut isohko, siitä on lähtenyt vain yksi pääjuuri eikä sitä siis ole voinut jakaa. Tyydyin sitten kohtalooni kunnes tänä keväänä kukka yllätti minut täysin. Muutenkin viime talvi oli erikoinen. Meidän pihalta menehtyi luumupuu ja monen pihalta näyttää morsiusangervo kuivuneen myös.

Neilikan suvun jatkaminen sen sijaan näyttää onnistuneen hyvin. Muurahaisetko lienevät kuljettaneet neilikan siemeniä pitkin silmittelypaikan mukulakivetyksen välejä kun uusia alkuja on vaikka kuinka paljon. Kivetyksen rakoihin on ilmestynyt myös idänunikkojen, purppurakeijunkukan,  maariankellojen ja jupiterinkukkien alkuja. Pitäisi tietysti rajoittaa niiden kasvua, mutta en raaski. Kasvakoot ja kukkikoot nyt ainakin tämän kesän. Kaivan sitten vaikka ensi kesänä ylös, jos ovat vielä elossa ensi talven jälkeen.

Tätä tässä tituleerasin ensin ketoneilikaksi, mutta piti vielä tarkistaa. Puutarhaltahan tämän olen joskus ostanut ja kasvutapakin on erilainen kuin hennolla ketoneilikalla. Mitään varmuutta oikeaan lajikkeeseen en varmasti löytänyt, joten olkoon nyt pelkkänä neilikkana. Sellainenkin Kodin Suuresta Puutarhatiedosta löytyy ja loppukaneettina on: "Kylväytyy usein itsestään". Sopii tähän tänä vuonna.
Neilikka/Caryophyllaceae, Dianthus "Brilliancy"

2 kommenttia:

  1. Ja siksi juuri ne ovat niin ihania:)

    VastaaPoista
  2. Meiltäkin kuoli omppu- ja luumupuu :( Noi neilikat on niin herkän näköisiä.

    VastaaPoista