keskiviikko 12. elokuuta 2009

Köynnöstelijöitä

Pihakierrokseen kuuluu ilman muuta jokakesäiset kuvat puissa kiipeilevistä köynnöksista, koska joka kesälle tulee muutoksia. Köynnöshortensiat kuvaan myöhemmin.
Tässä humala nauttii kesästä ilman kirvoja. Nämä kirvattomat kesät ovat olleet tosi vähissä.

Piippuköynnös puolestaan on nauttinut hyvin palaneesta hevosenlannasta ja runsaista vesisateista. Lehdet ovat mainion kokoisia.
Laikkuköynnöksellä (oikealla) on seuraanaan haiseva kimikki. Olen havainnut, että laikkuköynnöksellä kestää muutama vuosi alkuunlähdössä, mutta sen jälkeen se onkin aivan mahdoton kasvaja. Viitisen vuotta sitten istutimme pihan ensimmäisen laikkuköynnöksen terassin pöydän näkösuojaksi. Tänä kesänä kasvi on sitten villiintynyt kasvuun, jota pitää ilmeisesti alkaa rajoittamaan sekatööreillä, kun ne vielä pystyvät siihen. Seuraavaksi pitänee ottaa järeämmät aseet käyttöön. Laikkuköynnökseen tulee muuten aivan ihanan tuoksuiset pienet valkoiset kukat alkukesästä.
Vaaleanpunainen Clematis Alpina ei nyt ole tietysti enää parhaimmillaan, kun kukinta on ohi, mutta kivat hörhelöiset siemenkodat koristavat sitä ensi kevääseen saakka. Tämä on kivunnut jo varmaan neljän metrin korkeuteen. Alhaalla ei ole paljon lehtiä, mutta latvustossa sitäkin enemmän. Tämä pitää suojata verkolla syksyllä, sillä jussi tykkää alpinan rungosta talvella.

2 kommenttia:

  1. Heips, löysinpäs sinut uudelleen pitkästä aikaa - aivan ihanan rehevä ja kaunis on puutarhasi ja ihania kukkakuvia täällä:) Isotähtiputki on hyvästi hengissä vaikkei vielä kukkinutkaan tänä kesänä. Lähetitkös jotain muutakin, minulla on semmoinen tunne, mutten nyt yhtään muista mitä?

    VastaaPoista
  2. Hei Inkivääri!
    Hyvä että on hengissä. Enkös laittanut sen kirjekuoressa sinulle tulemaan, joten ei siinä muuta taitanut olla. Vai lähetinkö sen jollekin muulle :)
    Ei ole tuo muisti parhaimmassa kunnossa täälläkään päin. Kasveja kun on monenmoisia, niin ei mitenkään muista mistä kaikki ovat peräisin.

    VastaaPoista