torstai 29. toukokuuta 2014

Türin kukkamarkkinat ja ostokset I - clematikset

Tässä clematissaalis pari viikkoa sitten Türin kukkamarkkinoilta. Suurin osa hyvistä kuvista löytyy Kivistikin galleriasta. Toivottavasti ensi kesänä saan esitellä live-kuvat näistä kasveista.


 Jubeleinöl 70 ja Miniseelik.

Nämä kaksi ja alapuolella olevat Juuli ja Roko-Kolla, Multiblue ja Huldine jäivät ostoskoriini Kivistikin kuuluisalta eestiläiseltä puutarhalta. He ovat erikoistuneet mm. clematiksiin.Täällä näyttää olevan myös netistäostomahdollisuus. Clematiksilla ovat hinnat 5€/kpl + postimaksu. Lähetykset ovat loppuneet 17.4. tänä vuonna. Ensi keväänä olenkin tarkkana ja menen tutkimaan valikoimia. Aina löytyy tilaa yhdelle kiipijälle, nämähän eivät paljon tilaa vie ja uuden pionimaan myötä sopivia paikkoja ilmaantunee lisää.
Nämä taimet maksoivat 5-6€/kpl ja alinna oleva kukkiva, isojuurinen Josephina 15€. Eri clematisten myyjiä oli useita ja osa oli tietysti samoja lajikkeita kuin muillakin.
Tuskin nämä muut kukkivat tänä kesänä, mutta jos kukkivat ensi kesänä niin voi sanoa, että edullisia olivat ja reissu kannatti muutenkin kuin kokemuksena. Ainakaan täällä Forssan tienoilla ei ole suuria valikoimia näistä.


 Multiblue ja Memm

Multiblue minulla oli jo ennestään, mutta ajattelin kokeilla Kivistikin multiblueta, kukkisiko se vielä paremmin kuin aiempani. Memm näyttää kerrotulta Clematis Alpinalta ja Kivistikin kuvissa melkoisen komealta. Istutin sen männyn alle ja odotan sen kiipeävän männynoksille kuten sininen ja vaaleanpunainen tekevät. Ne toki ovat tavallisia, eivät kerrottuja.

 Purpurea Plena Elegans ja Nadezda.
Purpureakin oli jo aiemmin, mutta tätäkään en voinut vastustaa. Se on yksi kauneimmista kukkijoista clematiksistani.

 Huldine
Huldinesta minulla on suuret odotukset. Muutenkin etsin valkoisia clematiksia, koska ne varsinkin erottuvat edukseen iltaisin hämärässä.

 Violet Elizabeth ja Moonlight (Yellow Queen) Nämä ovat puolalaista alkuperää. Katsotaan miten pärjäävät täällä.

Josephina. Tästä tuli mieleen heti Multiblue, väri vain on eri.

Lisäksi hankin viinikärhö "Betty Corningin"- vaalean lila/vaalean sininen
 ja
Marmori - roosan värinen. Tämän ostin ihan oudon nimen perusteella, kun sen nimistä ei ennestään löytynyt. Kun nyt kuukkeloin nimellä, niin kyllä tuo kovasti näyttää saman oloiselta kuin tämä, mikä kasvaa pihalla parissa paikassa ennestään. Piti oikein kätevästi ottaa vanhasta puutarhablogistani sille nimi, mutta sieltä on kuvia poistunut runsaasti ja vain osa on jäljellä. Harmitus.

Hmm. yksi puuttuu vielä, mihinköhän olen sen istuttanut? Pitää tutkia kun sade lakkaa.
edit 30.5.2014: kadoksissa ollut löytyi hyvästä tallesta. Clematis viticella "Minuet". Siis pienikukkainen kärhö, jolla on neljä terälehteä, reunat tummahkon lilanpunaiset ja keskeltä valkoiset. Aika kivan näköinen kuvassa.

Täältä löytyy paljon keskustelua, siis neuvoja ja kuvia kärhöistä kotimaiselta sivustolta.

6 kommenttia:

 1. Oletpa muutamankin kärhön ostanut! Valikoimat tosiaan vaihtelee myymälöittäin täällä Suomessa. Itse olen suosinut viimeaikoina Sofianlehdon kärhöjä tai sitten Plantagenia, jossa taimet olleet tosin heikompia. Olisi mukavaa joku kerta lähteä Viroon ihan varta vasten niitä hankkimaan.

  VastaaPoista
 2. Viron kärhömatkalla menisi varmaan ihan sekaisin niistä, niin loistavia kuvia äsken katselin kun hain linkkejä noihin kuviini.

  VastaaPoista
 3. Hienoja kärhövalintoja. Sinulla on tulevaisuudessa odotettavissa upeaa kukintaa.

  VastaaPoista
 4. Minulle tuli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kärhö viime kesänä. Multiblue-kärhöni teki kaksi kukkaa. Uusia versoja on jo noussut, joten kyllä talvesta se näyttää selvinneen.

  En kyllä yhtään ihmettele, jos tuliaisia kertyi tuo määrä. Kiitos linkeistä!

  VastaaPoista