perjantai 20. kesäkuuta 2014

Pionimaa pioneita vailla

Tästä se lähti kuukausi sitten, kun sain keltaisen kuolanpionin lahjaksi. Kukallehan ei ollut sopivaa maata ja tuumasta toimeen. Tähän voi sitten kerätä muitakin kukkamaille kertyneitä pioneita arvoiseensa paikkaan. Rappumaa on tuossa takana olevan kukkamaan nimi.
Entisen autokatoksen pressu tuli hyvään tarpeeseen, kun suunniteltiin kukkamaata ja annettiin ruohojen hautua pari viikkoa kuivassa ja pimeässä. Juurista irtosi multa helposti kun maa käännettiin lapiolla, mutta myönnettävä on että homma ei ollut aivan kevyt.
Tässä kohtaa ei vesi seiso ja maa on hyvää peltomultaa, mikä kuolanpionin mukana annettujen ohjeiden mukaan on pioneille parasta. Kalkituksestakaan ne eivät pidä ja lievän peruslannoituksen jälkeen ei lannotteita tarvitse antaa.
Maa hahmottui pikku hiljaa. Koko maan kääntämisellä pionimaaksi olisi tullut tasaisen paksu "maa" Pari käytävää rytmittää maata ja antaa mukavasti mahdollisuuksia erilaisten kasvien käyttämiseksi. Niin siihen sitten hahmottui tällainen muoto pienten mallausten jälkeen.
Polkukiveys löytyi Somerolta Sementtivalimo A. Pajuniityltä ja toimitus oli nopea.
Helena siirtyi etupihalta tänne, koska keskiosa vaati ehdottomasti "show stopperin" :) Jotain korkeampaa pionien keskelle. .. sähköjen veto on vielä vähän vaiheessa.
Etureunaan löytyi Liljanmaan uumenista matalaa sinertävänlehtistä kuunliljaa. Kepit merkkaavat pionien istutuspaikkoja. Siirrän pionit vasta elokuussa kun olen havainnut, että siirto tuohon aikaan ei haittaa niiden kukintaa seuraavana vuonna. Mielenkiinnolla sitten odotan ensi kesää, miten kukintojen kanssa käy.
Keltaisen, mikä vissiin kyllä on kuitenkin vaaleankeltainen, kuolanpionin istutin tuonne ylös vasemmalle, koska se ei pidä paahteisesta paikasta. Rockin pioni on tuossa Helenan taustalla ja siitä pitäisi kasvaa jopa 1,5m korkea. Saa nähdä kasvaako. Oikealla on kukassa Piian angervo ja aivan kohta seppelvarpu.
Korpparilta tilaamani liljat aion istuttaa ryhmiin sopiviin paikkoihin. Huomenna ratkeaa mihin kohtiin, kannoin nimittäin hetki sitten esikasvatuslaatikot tuonne maan eteen ja funtsailen paikkoja.
Tapa se on tämäkin viettää Juhannusaattoa, joten toivottelen blogiin poikkeaville Hyvää Juhannusta!

4 kommenttia:

 1. Upea pionimaa! Kyllä he siinä varmasti hyvin viihtyvät :)

  Oikein hyvä tapa viettää juhannusaattoa, mukavaa juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Asennettuna tuo betonipinta on yllättävän aidon kivipinnan näköinen. Varmasti tasaisempi kävelläkin. Kerralla kunnon penkki -asenteella näitä pitäisikin tehdä. Parin vuoden päästä tämä on varmasti hieno, kun nyt jo näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo betonikivi oli kyllä yllätys, miten paljon paremmalta se näytti asennettuna ja kun hiekat oli laitettu.
   Näitä kukkapenkkejä malttaa jo nyt tehdä ajan kanssa, kun joskus parikymmentä vuotta sitten oli kiire saada valmista. Nyt kun on paljon seurattavaa, niin uudet saavat "valmistua" rauhassa.

   Poista
 3. Varmasti on kaunis kokonaisuus hahmottumassa. Hyvää juhannuspäivää!

  VastaaPoista