maanantai 9. kesäkuuta 2014

Tulppaaneja taannehtivasti

Jostain syystä tulppaanit ovat jääneet päivittämättä. Tässä on kuvia pääasiassa uusista viime syksynä istutetuista. Vanhat uskolliset punaiset meinasivat vallan jäädä kuvaamatta.
 Näihin tykästyin kovasti.
  Vaihteeksi kerrottuja. Nämä istutin verikurjenpolvien väliin tummanpunaisten kanssa ja sinne ne jäävät kasvuston sekaan. Ei tarvitse katsella kellastuvia lehtiä. Ainoastaan siemenkodat pitää napata pois.
 
 
 
 Marianne-raidalliset taustana arovuokoille.
  Vaihteeksi tällaista raitaa ja kukinta on meneillään tällä hetkellä. Myöhäisiä siis.
 Kuunliljojen väliin, varjoon istutetut tulppaanit kukkivat juuri nyt keittiön ikkunan alla. Tässä on kaksi erilaista tulppaania ja heti nuppuvaiheen jälkeen ne erottuivat kovastikin toisistaan. Nyt vanhemmiten väri lähenee toisiaan ja toisissa vain reunojen raidat eroavat värityksessä. .. nimilaput ovat hyvässä tallessa. Niin hyvässä etten tällä hetkellä tiedä missä ne ovat, mutta piilo paljastuu varmasti aikanaan.
Ylemmässä kuvassa on Türista tuomani yksi kukkatu'ista. Tähän on jo kasvanut ritarinkannus korkeaksi ja mitta tuntuu olevan sopiva sille. Hintaa tuella oli 10€ ja kun katselin paikallisessa liikkeessä aika lailla tuon puolikasta hintaan 13,90€, niin totesin että ehkä olisi kannattanut ostaa näitä enemmän kuin kaksi kappaletta. Matalampia raaskin tuoda useamman, mutta tämä jäi vähän harmittamaan kun niitä olisi siellä ollut ja kyytiin olisi mahtunut.

Alemmassa kuvassa on meneillään tulppaanien kuivatusta. Olin jo kaivanut muíden maiden kunnostuksen yhteydessä useamman laatikollisen ylös odottamaan syksyä ja totesin, että syksyllä on urakkaa kun nuo kaikki kuoppaan. Yllätys oli melkoinen kun tulin töistä viime viikolla ja isäntä kertoi, että olipa sipuleita. Ihmettelin, että mitä sipuleita, noin ihan varovaisesti. .. ei kasva maassa muita kun ilma- ja ruohosipulia. Isäntä oli ollut avulias ja kaivanut Terassimaasta ylös toissa syksynä istuttamani tulppaanien sipulit. Ne ovat tuossa kuvassa ylimmässä kuivatuskehikossa ja niitä on aika runsaasti, parisataa arvioisin. Nämä olisivat nyt vielä menneet pari vuotta kun sivusipuleita ei ollut vielä muodostunut kuin ehkä pari pientä jokaiseen, mutta näillä mennään ja tulppaanimaat laajenevat :) Sipulien kuivatuksessa saa olla tarkkana etteivät jyrsijät käy niitä syömässä.

Toisaalta on uusi maakin, Pionimaa kohta valmis, joten eiköhän tilaa uusillekin tulppaanin sipuleille löydy. Teen oman postauksen tuosta kukkamaan perustamisesta. Aika massivinen siitä on tulossa.

4 kommenttia:

 1. No on sinulla muutama tulppaani. =) Taidat pitää niistä. Niin minäkin. Tänä vuonna ei omani onnistuneet, istutin aivan liian myöhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pidän niistäkin. Ne ovat monistuneet vuosien varrella kummasti. Mitä tarkoitit, että istutit liian myöhään? Tulppaanien pitäisi kyllä nousta vaikka ne istuttaisi myöhäänkin. Minä olen myöhäisimmät istuttanut joskus niin, että olen kangen kanssa tehnyt reikiä ja sieltä ne vaan ovat nousseet :) Ohjeissa kyllä sanotaan, että niiden pitäisi saada juurtua syksyllä. Oletko katsonut miltä ne näyttävät? Ei kai teillä päin ole myyriä?

   Poista
 2. Siis nostatko tulppaanit ylös joka vuosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan, olisi aivan kamala homma. Noin joka 3. vuosi ja nyt isäntä vähän nopeutti tämän yhden kukkapenkin kiertoa. Kolmisen vuotta sitten hiiret tms söivät nostetut tulppaanit ja se kyllä jurppi aika lailla. Aiemmin eivät olleet löytäneet katoksen alla kuivumassa olleita sipuleita. Onneksi ne olivat vain yhdestä, mutta tietysti suurimmasta maasta. Silloin pääsi muutama grrr, mutta ainahan maahan muutama jää ja tähän itse asiassa muutaman kymmentä, joten jo niilläkin kasvu oli hyvää, sellaista normaalia eikä niin, että koko kukkapenkki on tulppaanimerenä. Jotkut naapurin lapset ovat kuulemma sanoneet taloamme "tulppaanitaloksi" kun niitä on aika paljon eri puolilla pihaa. Nyt ensi kertaa istutin niitä todella varjoisaan paikkaan keittiön ikkunan alle lammikon reunoille kuunliljojen väliin ja on tuntunut kivalta, kun keittiön ikkunasta aamupuurolla voi ihailla niitä. Ne kukkivatkin tosiaan näin myöhään ja kohta kuunliljat peittävät niiden varret.

   Poista